Отбелязахме официално  60 годишнината на Софийския радиоклуб LZ1KAA. За последните десетина години успяхме да активизираме дейността си и да

възстановим традициите си. За тези години БФРЛ успя да ни изключи от редовете си и да ни принуди да намерим място в новата Европейска радиолюбителска организация EURAO. Причината за този конфликт бе принципната ни позиция и несъгласието ни с унищожаването на демократичните принципи при които бе изградена БФРЛ.

За последните 5 години имаме над 100 участия в КВ и УКВ национални и международни състезания. Радиолюбители, членове на LZ1КАА осъществиха едни от първите връзки чрез радиолюбителския стационарен спътник. Членове на клуба пуснаха в експлоатация КВ Скимер и WEB SDR, както и система за участие в късовълнови състезания в режим Мulty-Мulty. Сайтът на клуба ни www.lz1kaa.com за три години е посетен над 100 000 пъти. Изброяването на всичко това не бихме искали да прозвучи като изтъкване. По-скоро бихме желали да отбележим, че тези достижения са благодарение на общите усилия на всички, благодарение на единството ни.

За съжаление явно минаваме през труден период в дейността ни. Случайно или закономерно, явно има хора на които не се харесват успехите ни, които са безспорни.  За нас е гордост, че все още намираме възможности да съхраняваме и да развиваме това което тези преди нас са ни завещали. А то е любовта към радиото, към техниката, а днес и към компютрите, интернет и невероятните възможности на всичко свързано с каналите за предаване на информацията, която днес е навсякъде около нас.

Днес обаче не е достатъчно само да притежаваш каналите за информация. Днес преди всичко ни е необходимо да разсъждаваме върху това какво ни дава тази информация. Безспорен е фактът, че интелектът на човек днес зависи основно от две неща. А именно достоверността на информация и каналите за разпространението по които тя достига до нас. Без тези две неща няма анализ, а от там и интелект. Колективът е този, който с общи усилия може успешно да анализира чрез интегралния интелект на членовете си ставащото около нас и да помага на всеки един от нас  да възприема променящата се с дни а в някои случаи дори и с часове действителност, естествено, ако всеки от нас желае да бъде част от този процес. Насила хубост не става, казва народът. Плурализмът в живота ни е основата с която всички ние би трябвало да се съобразяваме. Всеки има право да взима решения, които го касаят, като разбира се носи и отговорността за резултатите от тях. Никой обаче няма право да налага насила тези решения на другите.  Ние приятелите, колегите сме за това да си помагаме, ако можем, разбира се. Затова единствения критерий при оценка на ефективността от взето решение би трябвало да бъдат резултатите от него. Естествено един колектив да става по-силен от това да се предостави на негови членове възможността да опитат алтернативни варианти за действие, като след време се сравнят получените резултати. Естествено за всички нас е валиден принципа за отговорността за действията, които предприемаме.

Трагично би било обаче, ако тези действия са продиктувани от външна на колектива намеса, целяща дискредитирането му или по-лошо създаването на сериозни проблеми при функционирането му. 

Защото няма нищо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе на яве. (Лук. 8:17)   

И накрая да споменем и факта, че при ретроспекцията в годините назад  по повод честването на годишнината на радиоклуба излязоха наяве интересни факти. Оказа се, че LZ1KAA заедно с LZ1KAB, LZ1KDP и LZ1KPZ са били първите станции участвали в CQ WW CW контеста през далечната 1954 год. Доаен в това отношение е била Пазарджишката станция  LZ1KPZ, чието първо участие в това състезание е отбелязано през 1953 год. Така че за да сме точни трябва да отбележим, че Софийският радиоклуб LZ1KAA, да наистина е на 60 години, но инициалът LZ1KAA е звучал в ефира още през 1954 година т.е. този инициал е на 65 години. Това да се знае и помни от поколенията след нас.

Бих искал да завърша с това, че радиоклубът ни LZ1KAA не е случаен колектив. Това е колектив, който е акумулирал в себе си твърде много от разнообразната българска народопсихология. Това ни е дало и силата и гъвкавостта да устоим на превратностите на съдбата, това ни е дало тази устойчивост, която е резултат от колективната дейност и разбирането между нас. А изпитанията те са за това. Всяко изпитание прави колектива по-силен!  

Милчо Миланов - LZ1RF

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Купувач към продавач на пазара: - Тия домати що миришат на ракия? Продавачът отстъпва две крачки назад: - Сега как е?..

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.