Поводът да се фиксираме отново върху личността на Виктор Ценков и дейността на неговата БФРЛ, да неговата, защото тя не е на българските радиолюбители, които от далечната 1926 година са развивали това движение в страната ни, са сериозни промени случващи се в международното радиолюбителско движение. Явно не само българските радиолюбители се сблъскват със ситуации подобни на тази в нашето хоби тук.

И така IARU вече не представлява монополно радиолюбителското движение.

Само преди десетина дни в бюлетина му изтече следното съобщение, цитирам го дословно:

Представителство на радиолюбители в ITU

Следното изявление бе публикувано от IARU в световен мащаб:

IARU е участвала в конференциите на ITU от 1927 г. и е член на сектора на ITU от 1932 г., като играе активна роля в работата на секторите на радиокомуникациите и развитието на ITU. Той може да претендира за редица постижения, включително въвеждането на 10, 18, 21 и 24 MHz честоти, създаването на аматьорска спътникова услуга и въвеждането на редица нови ленти от LF до милиметрови вълни заедно с възстановяването на 7100 -7200 kHz в региони 1 и 3.

IARU вече има удоволствието да отбележи, че друга организация ще се присъедини към гласа на любителското радио в ITU. EURAO е приет като член на сектора на ITU на неотдавнашното заседание на Съвета на ITU.

IARU приветства членството на EURAO в членство в ITU и се надява да работи в тясно сътрудничество с представителите си в изследователските групи и работните групи на ITU, за да представи аргументите за спектъра на любителските и любителските спътникови услуги. IARU вярва, че силната степен на сътрудничество между нашите две организации в бъдеще ще бъде в най-добрия интерес на аматьорската служба и се ангажира да работи за това.

Тим Елам, президент

Оригиналът...

Защо се стигна до тук? И заради такива, като Виктор Ценков!

И така Европейската организация на радиолюбителите (EURAO), е създадена през 2005 г., и има за цел да бъде място за срещи на всички независими, асоциации на радиолюбителите по света, но главно от Европа, които имат интерес да споделят своите дейности и опит, да създават общи условия за развитието на радиолюбителското хоби, да създават и съвместно работят по нови проекти и разбира се да лобират за радиолюбителските интереси пред националните публични администрации.

Както подсказва името на организацията, най-важните за EURAO са радиолюбители, т.е. хора, дори повече от самото радиолюбителско хоби. Това е и основната причина, поради която хората от всяка страна по света са добре дошли да се присъединят като членове на тази сравнително нова организация. Всъщност те хората с тяхната любов към радиото и техническите новости са тези за които  този проект има смисъл.

През 2005 г. възниква първата идея за създаването на EURAO и веднага няколко европейски радиолюбителски асоциации започват да укрепват своите отношения и да работят заедно, превръщайки се в де факто в скелета на организацията. През 2009 г. тези сдружения съставляват Комитет на организаторите с цел да се предприемат необходимите стъпки за пълно легализиране на организацията. През 2010 г. услугата EuroBureauQSL стартира като координирана мрежа от членове на QSL бюрото, което вече работи.

През 2011 г. в Барселона (Испания) се провежда първата среща на инициаторите. През 2012 г. се провежда международна официална презентация на идеята на изложението HAM RADIO във Фридрихсхафен (Германия). През 2013 г. е одобрен първият устав и е избран съвет на директорите. През 2014 г. централата на организацията е преместена от Белгия във Франция, където става и официалната и регистрация съгласно законовите изисквания на Европийския съюз. . През 2016 г. EURAO участва в две срещи на CEPT / ECC / WGFM: в Хелзинки и Бордо.

Правната форма на EURAO е федерация на асоциации. За разлика от досегашния монополист в движението ни IARU в EURAO е позволено членство на  повече от една асоциация за държава. Членството може да бъде и индивидуално EURAO има три категории членове: асоциации, индивиди и клубове и групи. За всяка категория се прилагат различни условия и такси. Всички те имат право на глас.

За периода 2017-2019 г. членовете на Съвета на директорите са: • Председател: Петрика, YO9RIJ • Генерален секретар: Сам, EA3CIW • Ковчежник: Джоан Луис, EA3CWZ

Подробности за юридическата информация относно EURAO можете да видите ТУК .

Интересна подробност е, че буквално ден след като се разпространи новината, че EUARO е приета от ITU да представлява интересите на радиолюбителите и бе нарушен монопола на IARU, бе хакнат сайта на организацията www.eurao.org, който все още се възстановява.

И така, горната информация ни обнадеждава, че въпреки действията на групата узурпирала българската радиолюбителска организация, българските радиолюбители ще възстановят демократичното начало в дейността си в интерес на хилядите млади хора, интересуващи се от както от хобито ни така и от огромното количество технически новости, които всекидневно ни впечатляват.

ИЗКЛЮЧЕНИЯТ от БФРЛ  радиоклуб LZ1KAA /клуб с 60-на история/, възложи на свои членове да проучат членството в новата организация, като вече имаме двама LZ1FY и LZ5RG регистрирани в нея. Подготвяме и клубното си членство.

А за Виктор Ценков и кликата около него, подготвяме аналитичен материал за това, как той без да има кой знае колко сериозен бизнес /ще ви представим извадки от финансовите отчети на фирмите му в Агенцията по вписванията/, за 10 години, откакто е председател на БФРЛ успя да завърши многоетажната си къща в Банкя и смени автомобила си, ще ви представим и отчетите на БФРЛ, колко са резервите, пардон печалбата на организацията, между другото вече публични без да могат да бъдат крити, откакто бе променен закона за НПО-тата за да си направите сами изводите кой и по каква причина се е впил в управлението на БФРЛ и какво цели с това.

Ще следим отблизо и планираното между 11-17 август мероприятие на IARU, което ще се проведе забележете къде.... в Банкя. Ще попитаме IARU какви суми е предоставил на БФРЛ и ще разберем какви са реалните разходи за мероприятието. Ще изчакаме провеждането му и ще изпратим и официално писмо до IARU, че и заради такива, като Виктор Ценков и отношението към него се създадоха условия за създаването на паралелната радиолюбителска организация.

 

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Ако един мъж е готов на всичко за една жена, значи я обича. Ако една жена е готова на всичко за един мъж, значи го е родила.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.