Мнение от LZ1RF » 17 сеп 2018, 12:11

Владимир Даскалов 15 септември в 14:37 ч. Има една федерация, която се нарича БФРЛ.

Въпрос 1. Какво очаквате да получите като радиолюбител от тази федерация?

Въпрос 2. Какво ще дадете на федерацията, за да могат всички членуващи в нея да получат това, което искате да получите?

Във Facebook "колегата" lz1kz е задал два много интересни въпроса по повод на които явно "ръководството" очаква сериозни мнения и предложения. Тези въпроси явно са перефраза на прословутите думи на президента Кенеди: Не питайте какво ще направи държавата за Вас а мислете какво Вие ще направите за държавата си.

И нека се върнем за кратко малко назад във времето.

Всъщност защо са създавани радиолюбителските организации по света?

В основата си това би трябвало да бъде организация на съмишленици обединени от интереса и любовта им към радиото и неговите възможности. Не спортисти, а хора технически грамотни, интересуващи се от възможностите на разпространението на радиовълните. В миналото при сравнително малкото информация по тези въпроси и по-трудното и намиране в общуването си радиолюбителите са намирали отговорите на въпроси които ги вълнуват, както и на практика са виждали реализирани устройствата които ги интересуват. „Състезателната дейност” е била първоначално част от "военно-патриотичното” възпитание на младото поколение имайки предвид, че цялостната радиолюбителска подготовка е била с такава насоченост.

БФРЛ би трябвало да дава и да бъде комуникационна среда, където радиолюбителите да обменят помежду си информация и практически да експериментират придобитите си знания и умения. Понастоящем проблемът с информацията не е свързан с липсата и, а с огромното и количество. В хобито вече има твърде много дейности и направления по които младите, а и по-възрастните радиолюбители не винаги биха могли лесно да намерят необходимата им информация. Просто защото тази информация вече е в огромни количества.

И така какво очаквате да получите като радиолюбител от тази федерация? 

На първо място една от основните задачи на радиолюбителската общност е възможността за обмен на информация и популяризиране достиженията на отделните радиолюбители, както от страната така и от чужбина. В тази връзка на първо място придобиват собено значение различните радиолюбителски сайтове и форуми специализирани в отделните направления на радиолюбителската дейност.

На второ място е изключително важно прозрачността в работата на БФРЛ. Важно е членовете, а и всички радиолюбители да имат достъп до пълната информация за случващото се в организацията. Всяко едно прикриване на данни и факти води до недоверие, а от там и до отлив на съмишленици. Да прав е Ценков за ролята на международните състезания, но защо да няма пълна прозрачност за резултатите от тези състезания. Да се знае колко са тези състезания, колко са участниците в тях, колко са приходите, колко са разходите, какъв е резултата и за какво ще се използва. Не може да се говори, че с тези пари се издържа организацията след като за тях не се знае колко са и се пораждат определено съмнения за злоупотреби и лично облагодетелстване.

На трето място в организацията е необходимо всеки радиолюбител да има право на глас при решаването на общите въпроси, а не само при избора на ръководство. Необходимо е да се развият формите на пряката демокрация – различните видове допитвания и анкети, като резултатите от тях биха могли да спомогнат за оформянето на определени групи по интереси. Необходима е определено мандатност при избора и специална политика за подмяна и ротация на кадрите, които в определен момент ръководят организацията. Изключително важно е приобщаването на младите радиолюбители в организационния живот на БФРЛ.

На четвърто място ръководството трябва да се съобразява с мнението на радиолюбителите и законите на страната, както и с добрите практики и морала, а не да ги игнорира и да налага насила определени позиции.

Какво бихте дали на БФРЛ...

Бих помогнал да се стартират процесите описани по-горе.

Бих съдействал за създаването на организация и провеждането на откровена и открита дискусия по поставените по-горе въпроси. Може да се окаже, че не съм прав в съжденията си. Че мнозинството е на друго мнение. Тогава ще се извиня на всички и ще отстъпя настрана за да може „председателят” да провежда успешно политиката си, която е защитил.

Естествено в случай, че не се предприемат стъпки в правилната посока определена от дискусията на болшинството радиолюбители може бавно и методично да се продължава с действия чрез които с практиките на УС на БФРЛ да се запознаят международните радиолюбителски организации. Да продължи да се информира обществеността и българските институции за наличието на този конфликт и нежеланието на УС да направи стъпки за неговото решаване. Да продължат да се използват всички законови средства вкючително и юридически за принципно решаване на възникналите и възникващи проблеми.

В основата си създадената ситуация би могла да се реши само чрез широк и пространствен диалог между всички заинтересовани радиолюбители. Дали този диалог ще бъде стартиран и реализиран зависи от желанието и интелекта на предполагаемите участници в него.

Коя може да бъде първата стъпка?

Нека лицензираните радиолюбители посочат тези които могат да стартират контактната група и които могат да положат началото на един пълноценен и оздравителен процес за българското радиолюбителско движение. Предлагаме официалната платформа на този процес да бъде форума на БФРЛ. Предлагаме този процес да се ръководи от председателя на БФРЛ Виктор Ценков. Готов ли сте на тази стъпка г-н Ценков?

Да бъде глас народен глас Божи! 

И нека Бог да пази българското радиолюбителско движение!

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Събирането на данъци е вид кражба. Укриването на данъци е благороден дълг на всеки свободен човек.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.