В своето усъвършенстване радиолюбителят придобива сериозни знания и умения в областта на радиовръзките и обезпечаването им. Всеки радиолюбител има възможност да покаже своето

майсторство и натрупан опит в провежданите национални и международни радиолюбителски състезания. Наградите в тези състезания са обикновено купи, грамоти, сертификати или плакети. Целта на тези състезания е да предоставят възможност на всеки радиолюбител да направи възможно най-много на брой радиовръзки с възможно най-много и най-отдалечени станции. Обикновенно всяка събота и неделя се провеждат по няколко състезания. Организацията на състезанията се осъществява от национални радиолюбителски организации или от отделни клубове. Има възможност да се участва както самостоятелно, такаи в екип - категория много оператори. По време на състезанията има възможност за осъществяване на много DX връзки /радиовръзки с далечни станции/. За големите състезания като CQ WW WPX Contest, IARU HF Championship, RSGB IOTA HF Contest, WAE DX Contest, CQ M Contest, Russian DX Contest, European HF Championship и др. се организират специални DX експедиции, които работят от страни и територии в които обичайно няма радиолюбители. Календар на състезанията и техните условия бихте могли да намерите на редица радиолюбителски сайтове като SM3CER или WA7BNM,   Състезания се провежтат, както на КВ (HF) така и на УКВ (UHF,VHF). Поради спецификата на разпространинението ултракъсите вълни международните състезания на УКВ обхватите са значително по-малко. Провеждат се обикновенно на 144 MHz, 430 MHz r 1200 MHz на CW, SSB и FM. Като правило информацията която се обменя е RST + QTH локатора.

Media

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Основната причина Дядо Коледа винаги да е толкова весел е, че той знае къде живеят всички лоши момичета. Джордж Карлин

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.