Малко читатели знаят , че освен редовните отлични резултати на колектива в късите вълни, радиоклубът има и активна УКВ секция. Нейна цел са постигането на резултати в УКВ обхватите , и по-специално в областта на свърхвисоките честоти.

Нейните резултати са във висока активност на обхвати 1296 , 2300 , 3400 MHz , както и на първия геостационарен спътник – OSCAR100 , като всички от СВЧ секцията на УКВ секцията притежават апаратура и работят през него. За по-доброто представяне активистите разработиха честотни еталони за използваните сателитни конвертори и SDR приемници. Работата през този спътник показа, че високите честоти – 10 GHz не са толкова страшни и , че при правилен подход и резултатите няма да закъснеят.

Естествено бе , да се щурмуват и наземни радиовръзки в този диапазон. Това стана възможно , най-вече с голямата упоритост на LZ1ZB , Владо , който е заслужил активист на LZ1KPG. Той е дългогодишен радетел и участник в УКВ връзките в България , участник в първата радиовръзка при усвояването на диапазона 1296 MHz. Той се явява и разработчик на апаратурата за наземни връзки в диапазона на 10 GHz. Тя е черпила опит от американски радиолюбител , но апаратурата е силно модернизирана от Владо , който освен като добър конструктор се представи и като кадърен  програмист. Смело може да се каже , че това е изключително нискобюджетна апаратура с много възможности.

LZ1ZB замени традиционното умножаване на кварцов сигнал със съвременнен синтезатор на 3.45 GHz , като за зареждането на честотата му разработи микропроцесорна система , която освен всичко друго работи и като фар, когато е необходимо. Хвала на таквизи люде !

На традиционното радиосъстезание месец юни бе постигнат резултат от връзка на 10GHz между него и активиста на LZ1KAA – Огнян – LZ3OB от разстояние 60 км !!!

Огнян има и други постижения във много високите честоти. Поемайки щафетата от друг член на радиоклуба – LZ3RX / sk / , той движи активността на радиоклуба във осъществяване на радиовръзки през луната. Избирайки за свой обхват 1296 MHz – Огнян има вече успешни наблюдения на радиовръзки през луната - HB9Q и W6YX.

Новаторско е използването от страна на LZ3OB на GSM телефон за запис и регистрация на наблюдаваната радиовързка , която е потвърдена и от двамата й участници.

В момента Огнян изгражда своя база за осъществяване на своите лунни мечти в ловешкото село Дренов.

Използваме случая, да информираме общността за първите проби и вече практически резултати в новото направление на използване на радиото на УКВ. Това е протокола Lora Helium, чрез който крипто ентусиастите добиват по нов начин в блокчейна валутата Helium чрез радиовръзки на 900 MHz. Първият спот на LZ1KAA Sunny Goldenrod Grasshopper бе инсталиран и пуснат в действие на базата в с. Житен в началото на м. май.

Независимо от относително намалялата ни активност в КВ дейността, която корелира с общата активност в тази област на цялото радиолюбителско братство в България /не и без сериозните усилия, които полага за това БФРЛ/ ние продължаваме да поддържаме жаравата, както чрез символичното си присъсвие в радиолюбителските направления, така и чрез редовните сбирки в ресторант "Андра" в ж.к. "Банишора" всеки вторник и всяка събота в института на 4-ти км.    

      Николай Ботев - LZ1PV

     Председател на УС НА LZ1KAA

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Руският мързел не е грях, а изключително необходимо средство за неутрализация на кипящата активност на ръководителите - идиоти.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.