След сравнително кратък период на обсъждане в LZ1KAA бе взето решение да се пробваме и на по-новите цифрови видове работа. На RTTY и PSK сме от доста време и имаме и добри резултати в контести.  От доста време на сбирките ни се обсъждаха обаче и сравнително по-новите възможности предоставени на радиолюдителите, като модулациите FT4 и FT8. Като двама от членовете на клуба LZ1LZ - Коста Шолев и LZ3LZ Петър Сейменски, имаха вече определен опит, но без да са участвали в състезания.

Решихме, първо участие в състезание на 29FEB-01MAR в FT4 DX Contest 2020. https://europeanft8club.wordpress.com/ Решението бе участието ни да е символично поради факта, че подготовката на апаратурата и програмите бе предвидено да бъде непосредствено преди контеста и не знаехме колко време ще ни отнеме. В събота, благодарение на сериозната помощ от страна на LZ1LZ и при поддържащото присъствие на LZ3TL, LZ5EE и LZ1RF апаратурата бе подготвена и пусната, но ... независимо, че всичко уж работеше, компютърът не декодираше. Бяхме пропуснали да синхранизираме PC-то с интернет времето, което е критично условие за работата на системата. След кратък период на анализ, защо не вървят нещата пропускът бе отстранен и бяха направени и първите връзки и на FT4 и на FT8. В контеста се включихме малко след началото му. Беше ни интересно как сме се чували на https://pskreporter.info/pskmap.html. От западното крайбрежие на САЩ до Нова Зеландия без проблем.

Както подобава, като за членове на LZ1KAA, изпитахме "на влажност" сетъпа и през двата дена, общо за около 6 часа участие направихме малко над 200 връзки. /отчета можете да видите в приложения файл/ Интересното бе, че в контеста участваха и доста българи, което показва, че "нашего брата" не се спира пред новите предизвикателства. Вдъхновени от успеха вече обмисляме подготовката за FT8 DX 2020, който ще бъде на 11-12APR.

Не може да не отбележим с гордост, че колегата ни сънародник LZ2HV - Христо е един от "основните играчи" при изработване и модифициране на една от най-разпространените програми за този вид работа. /MSHV/

И така за тези, които ще се престрашат до среща на FT4/8 честотите и в FT8 DX 2020.

73!

LZ1KAA TEAM

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

- Да го направим като НАП? – А как е като НАП? – Ти си с вързани ръце, а аз ти се промъквам отзад...

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.