На 1 октомври 2019 година Софийският радиоклуб LZ1KAA организира официално честване 60 годишнината от създаването си и 70 годишнината от провеждането на първата любителска връзка от първата колективна радиостанция LZ1AA.

Честването ще бъде  в гр. София, ресторант градина „Сава” /до дома на офицерите и сержантите от резерва и запаса/ на бул. „Хр. Ботев” № 48 от 17:00 часа.

Каним всички членове на радиоклуба, радиолюбители свързани с неговата история, както и радиолюбители от София и страната, които имат непосредствени спомени и могат да ги разкажат.

С удоволствие каним и млади радиолюбители да присъстват на срещата за да усетят директно духът на радиолюбителското движение.

Обръщаме се с молба към всички, които имат архивни материали от тези години при възможност и желание да ни предоставят копия от тях на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. във връзка със стартирането на проекта на радиоклуба

„РАДИОТО, ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДОСТОЙНО ДА БЪДЕ И ТВОЕ ХОБИ!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРИСЪСТВАТ МОЛИМ ДА ПОТВЪРДЯТ УЧАСТИЕТО СИ НА Е-МЕЙЛ  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като ни изпратят името и фамилията си, инициала, ако имат такъв и телефонния си номер.    

EA PSK63 Contest 2019 - 1600Z, Mar 9 to 1600Z, Mar 10
Едно от четирите HF състезания организирани от испанските радиолюбители. Интересно и приятно в което имаме традиции да участваме от клубната станция. През настоящата година в ефира отново ще прозвучи, но този път не LZ7A, а юбилейния инициал LZ60KAA.
Състезанието е удобен случай млади колеги да се пробват в цифровите връзки и да усетят удоволствието от този вид състезания.
Повече за състезанието и условията му можете да намерите ТУК:

Успех на всички, които ще участват!

На 13.02.2019 г. бе пуснат в експлоатация първият геостационарен радиолюбителски сателит ESHAIL2 или OSCAR-100. Той беше чакан повече от 3 години, докато изстрелването му стане факт. Проектиран е от германци и е качен на платформата на катарския спътник ESHAIL2. Спътника се намира на 25’9 градуса и подържа две ленти за радиолюбители – за теснолентови режими от 250 KHz и за цифрова телевизия от 6 MHz.

В първия режим има заделени ленти за телеграфия , цифрови работи и SSB , като в началото и края на лентата се пуснати два фара – на телеграф и цифров на 400 b/s, които помагат да се следи за лентата и служат за корекция и настройка на честотата.

За момента се ползва главно за SSB, като има и около 20 телеграфисти, но покритието на спътника е от Рио де Жанейро до Малайзия.

Във втория режим има 4 телевизионни канала, които позволяват предаване и приемане на цифрова телевизия.

Какво е необходимо за да се чуе ESHAIL2 ? Синтезаторен конвертор за цифрова телевизия – цената му е около 10 лева и най-удобни за целта са EDISION SL-2. Те са с кварц на 25 MHz и „плуват”, но без преработка е възможно да се водят наблюдения с SDR приемник.По-добрия вариант е смяната на кварца с термокомпенсиран осцилатор на 25 MHz.

Една от фирмите, които ги предлагат е „Дигитал +”, като ги изпращат и по куриер.

SDR приемник, но може би повечето имат поне по 2 броя. Елементарна схемичка от около 7-8 елемента, която позволява да се захрани конвертора за сателитна телевизия с 12-14 волта и да подаде сигнал към SDR приемника.

Някаква сателитна антена – за предпочитане офсетна, такива са на BULSATCOM и на фалиралата вече ITV Partner. Необходима е и видимост към 25’9 градуса, но може да се използва и дълъг сателитен кабел – 75 ома.

Честотната лента на която трябва да се настрои SDR приемника е 739.5 до 739.8 MHz

За да се „мине” през спътника е необходима повече апаратура – трансивър на 430 MHz и трансвертер за 2.4 GHz , който се предлага от LZ5HP, Християн. По-удобно е да се ползва нормална парабола, поне 80 сантиметра. Необходимо е да се направи облъчвател за 2.4 GHz от месингова ламарина, който предполага малко стругарска работа или да се намери облъчвател от интернетаджиите за 2.4 GHz. Необходимата мощност зависи от диаметъра на антената, но за телеграфни връзки стига и 1 ват.

Спътника е с едно АРУ за цялата лента и е необходимо да се внимава , да не се претоварва приемника му , за да не се пречи на всички потребители.

От България досега са работили 5 човека – LZ1ZB, LZ4OC, LZ7AA, LZ1PV и LZ1JH, което е една не лоша активност при положение, че на спътника има около 60 активни потребителя.

Днес е Световният ден на радиото. Тази година той е под наслов "Диалог, толерантност и мир".

Организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия предоставят за излъчване няколко материала по темата, които са с уредени авторски права само за деня на празника. Аудиозаписите са с изказвания, посветени на мира. Едно от тях е на Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и Нобелов лауреат:

„Без мир не можем да живеем живота си пълноценно. Без мир не можем да развиваме обществата си. Без мир не можем да отглеждаме децата и семействата си“.

Радиото е медията, без която не можем, която преодолява разстоянията и създава нови полета за общуване. Радиото е част от живота ни, независимо от мястото и времето на слушане. И въпреки множеството предсказания през годините, че то ще умре като медия, това не се сбъдва. Доказателства, че и днес обществата имат нужда от него, има винаги - по време на война, бедствия и по време на мир.

Днес радиото все по-често дава трибуна на инакомислещите, на хуманистите и на онези, които говорят за ценностите на мира и демокрацията.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и председател на Старейшините, казва:

"Мирът не е просто липса на война или конфликт, той е по-скоро възможността да живееш свободен от страх и свободен от лишения".

„Насилието и войната са наши създания, така че и мирът зависи от нас. Трябва да постигнем траен мир. Този век трябва да е векът на диалога. Диалогът е единственият начин за решаването на конфликти. Ако се надяваме на мирен свят, без никакви конфликти, това е нереалистично. Мирът означава да решаваме конфликтите, без да използваме сила, а с мирни средства, чрез диалог. А за да водим диалог, се нуждаем от воля и решителност“, казва Далай Лама.

На 13 февруари 1946 г. радиостанцията на ООН започва излъчвания. Целта е да се повиши информираността за значението на радиото, насърчаването на лица, отговорни за взимането на решения за предоставяне на достъп до информация чрез радиото.

http://bnr.bg/horizont/post/101080933/svetoven-den-na-radioto

През изминалия уикенд юбилейният ни инициал LZ60KAA за първи път прозвуча в ефира. Екипът ни взе участие в организираното от ARRL състезание CQ WPX RTTY 2019. Не беше лесно. Не съвсем добро прохождение, по-малко участници по сравнение с други години, но това не ни попречи да доближим резултата от миналата година. Българските участници за съжаление не бяха много. За първи път на това състезание се присъединиха към колектива ни и две нови попълнения Христо - LZ7MT и Росен LZ5RG. Използваме случая да поздравим искренно и приятелите ни от LZ5K - Казанлък, които постигнаха забележителен резултат в категорията си. Браво Райо, браво Милене!

Предварителните резултати можете да видите ТУК.

Както вече бе отбелязано през 2019 година се навършват 60 години от основаването на столичния радиоклуб LZ1KAA. В тази връзка ръководството и членовете на клуба подготвят поредица от мероприятия чрез които достойно да се отбележи тази годишнина. Все пак в България не са много клубовете с подобна история, които и днес продължават да развиват традициите положени от основателите в онази далечна 1959 година.

Мероприятията с които ще бъде отбелязан този юбилей ще бъдат няколко.

1. На първо място КРС предостави на клуба временен опознавателен знак LZ60KAA за периода до 31.12.2019 година.

2. За участие в следващите пет международни състезания и осъществяването на QSO с LZ60KAA на четирите вида модулации CW, SSB, RTTY и PSK всеки радиолюбител ще получи възспоменателна диплома. Състезанията са:

Russian PSK WW Contest - 1200Z, Feb 16 to 1159Z, Feb 17

EA RTTY Contest - 1600Z, Apr 6 to 1600Z, Apr 7

RSGB IOTA Contest - 1200Z, Jul 27 to 1200Z, Jul 28

LZ DX Contest 1200Z, - Nov 16 to 1200Z, Nov 17

Russian WW MultiMode Contest - 1200Z, Nov 30 to 1159Z, Dec 1

3. Участието в  RSGB IOTA Contest на 27 и 28 юли ще бъде открито и ще се проведе от базата на яз. "Копринка" с любезното съдействие на нашите приятели от радиоклуб LZ1KKZ гр. Казанлък. На мероприятието се поканват всички радиолюбители от страната, които се чувстват приятели или не на радиоклуб LZ1KAA.

4. На 14 септември 2019 година се планира обща другарска среща на радиолюбителите от София на която да отбележим годишнината, да се почерпим и да се върнем назад със спомените. Накратко казано да прекараме няколко приятни часа заедно.

Имаме и други идеи, като например да посетим руините на базата на клуба в местността "Панагюрски колонии", както и да предоставим възможност на радиолюбители не членове на клуба при желание от тяхна страна да работят с юбилейния инициал, но за тази и други идеи ще ви информираме допълнително.

Следете новините ни на сайта ни www.lz1kaa.com и във фейс групата LZ HAM RADIO.

Николай Ботев - Председател на LZ1KAA

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mttbgcom/lz1kaa/templates/ot_dulcet/html/com_k2/templates/default/category.php on line 283

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година - да стане лято и цял живот - да са щастливи. Умберто Еко

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.